Samogradnja avtodoma

Vse okoli samogradnje avtodoma in še kaj

Blog

Priprave na naslednjo samogradnjo

view:  full / summary

Mercedes 914 LK

Posted by Dreamteam on February 5, 2015 at 1:45 PM Comments comments (1)

Bilo je nekaj casa bolj zatisno na mojem blogu. Pa tudi do nekaj sprememb je prislo, kot ste morda nekateri opazili.

Sedaj pa imam spet razlog za pisanje.

Namrec sva domov pripeljala novo (rabljeno) osnovno vozilo, katerega bova jeseni intenzivno pricela predelovati v potovalno vozilo.

O novi osnovi je bilo potrebno veliko razmisljati, saj sem dolga leta bil preprican, da so potovanja po brezpotjih mozna edino z vozilom ki ima pogon na vsa kolesa. Do novega spoznanja so mi pomagali predvsem nasveti drugih popotnikov katere srecujeva po svetu in nesteti veceri prebiranja predvsem tujih forumov.

Osnovno vozilo sva izbrala tako, kakrsno je najbolj primerno za najne potrebe. Kar potrebujeva kot stalno potujoca je na prvem mestu vec prostora, neposredno za tem pa sledi vecja nosilnost. Pri tehnicnih lastnostih je bilo bistvenega pomena tudi zapora diferenciala, saj naju bo ta marsikdaj varno odpeljala iz mokre trave (katera je do sedaj vedno vzbujala strah da bi obticala, in kar se je tudi zgodilo). Ker pa je namen tega vozila obisk bolj oddaljenih ciljev pa je za naju bilo bistvenega pomena, da bodo morebit potrebni rezervni deli na dosegu- ne glede kje sva.

Tako je padla odlocitev na Mercedes 914 LK alias "Zvezdica" katera je v prejsnem zivljenju sluzila gasilcem v Nemciji. Ob nakupu je imela komaj 16.000 km prevozenih, letnik je 1988. Stalno garazirana in tako rekoc brez praskice (no, kaksna se najde) in popolnoma brez rje.

Zvezdica im najvecje dovoljene mase (NDM) 9,2t pri priblizno 4t lastne teze- torej dobrih 5t nosilnosti. Medosna razdalja je 4,22m kar omogoca priblizno 6,2m dolgo nadgradnjo. Ravno prav za najne potrebe in lih se dovolj "majhno", da ni prevec okorna za voznjo. Celotna dolzina je 8m. Opremljena je z zaporo diferenciala in centrifugalnimi sneznimi verigami- oboje se udobno upravlja preko gumbov namescenih v kabini.

Nacrt razporeditve je v grobem ze zastavljen. O sami nadgradnji pa potekajo se pogajanja, ali bolje receno: tehtava prednosti in slabosti razlicnih nacinov gradnje. Tudi to bo kmalu odloceno.

In taka je:https://www.dropbox.com/s/5zlcx54chwkwigv/Feuerstern%20112.jpg?dl=0

Rss_feed

Categories