Samogradnja avtodoma

Vse okoli samogradnje avtodoma in še kaj

Izbira vozila

Ključna vprašanja ki si jih moramo postaviti so:

1. Za koliko oseb mora biti prostora?

2. Za koliko časa in ob katerem letnem času ga bomo rabili?

3. Kakšne so naše potrebe?

4. Koliko denarja imamo na razpolago?

5. Osebne želje

Na osnovi teh vprašanj lahko že začnemo oblikovati prestavo o našem bodočem avtodomu. Več oseb pomeni večje vozilo ali manj prostora. Seveda je vozilo samo za dopust poleti lahko manjše, saj smo lahko velik zunaj na plaži, ob reki,… koristimo ga predvsem z prespat. Pozimi bo morda to isto vozilo zadostovalo le še za dva, saj zunaj postane hitro mrzlo in se več zadržujemo v avtodomu, potrebujemo več obleke, obutve itn.

Ko vemo ob katerem letnem času nameravamo potovati si s tem tudi hkrati pridobimo odgovore na nekatera vprašanja glede opreme. Za izključno rabo v poletnih mesecih najbrž ne bomo pogrešali tople vode- vsaj v nam južnejših državah ne. Pa tudi ogrevanju se lahko odpovemo. Morda tudi tušu. Lahko izpustimo tudi kakšno odvečno omarico iz našega načrta in pridobimo tako na prostornosti. Vprašamo se tudi koliko nam pomeni hladilnik. Vsi teji dejavniki nam pomagajo do ustrezne rešitve. Na osnovi tega si lahko privoščimo bolj kompakten in okretnejši avtodom z manjšo porabo goriva, ali pa bomo mogli strmeti za vozilom tudi dve številki večje. 

Seveda pa kar se velikosti tiče bi lahko bil avtodom skoraj vedno malo večji. Vendar pa je potrebno preudarno premisliti o velikosti vozila, saj ko enkrat vozilo preseže 5 metrov dolžine in 1,7 metrov širine, postane kar hitro nerodno za parkiranje/obračanje, manj pregleden, poraba goriva se nekoliko poviša, vozne lastnosti in način vožnje se spremeni in še in še.

Vozilo, za katerega se bomo odločili, bomo najverjetnejše imeli več časa, saj bomo veliko truda, časa in pa, na koncu vsega, veliko vsoto denarja vložili vanj. Izdelali si ga bomo po naših željah, torej bo prilagojen prav nam. Priporočljivo je, glede na našteta dejstva, da se lotimo predelave na vozilu, katero je tehnično in optično v zelo dobrem stanju, sicer bomo slej ali prej naleteli na razne nevšečnosti.

Ko smo temeljito o tem razmislili pa si poglejmo nekaj osnovega orodja.