Samogradnja avtodoma

Vse okoli samogradnje avtodoma in še kaj

Načrt predelave

Predelava se začne z dobro premišljenim načrtom. O osnovnem načrtu začnemo ramišljati že pred nabavo vozila, saj moramo vsaj približno poznati naše želje in potrebe da vemo kakšno vozilo pride za nas v poštev.

Najin načrt je vseboval kot dodelavo osnovnega vozila garažni boks za kolesa in orodje, sedežno skupino za štiri ljudi, tuš kabino, omarice, stransko okno v alkovnu, strešno okno v kopalnici, vodovod s toplo vodo (bojler), plinovod za bojler in kuhalnik v kuhinji, in nekaj električne napeljave.

Priporočljivo je, da se pred pričetkom gradnje najprej posvetujemo pri bližnjem tehničnem pregledu (npr. LPP Ljubljana, RTI Maribor) kjer opravljajo tudi homologacije vozil, kakšni so pogoji oz. kaj moramo upoštevati pri izdelavi za pridobitev homologacije specialnega bivalnika. Med drugim so npr. sledeči pogoji:

-kolikor sedišč, toliko ležišč,

-kje morajo biti vgrajena okna,

-nobenih ostrih robov,

-pogoje za plinsko inštalacijo in potrdilo o plinotesnosti,

-pogoji za morebitno 220 V električno inštalacijo in potrdila o pregledu tega…

Če že vemo kakšen naj bi bil naš avtodom, lahko imamo s seboj grobo skico, katero lahko damo v pogled strokovnjaku na tehničnem pregledu in ta nam poda svoje mnenje. Pomembno je da se držimo od samega začetka zahtevanih pravil, saj če smo trmoglavi se lahko zgodi, da bo precejšni delež našega truda zamanj, ker bomo morali vajo ponoviti. Tudi o tehničnem poročilu, ki ga moramo predložiti ob pregledu, je fino razmišljati takoj od začetka.

Če pa še ne vemo kakšen naj bi bil naš avtodom se pozanimamo in razmislimo o možnih kombinacijah razporeditve prostora. Na internetu, na sejmih, pri prijateljih itn. je mogoče najti razne že obstoječe načrte, katere lahko do podrobnosti kopiramo ali nekoliko sebi prilagodimo, ali pa si omislimo nekaj čisto svojega. Pomembno je, da bomo na tej mali površini imeli vse nujno kar bomo pozneje potrebovali za bivanje in da bo zadostovalo za homologacijo vozila. Če smo manj zahtevni bomo imeli na koncu več prostora za gibanje v bivalniku, lahko pa prazen prostor izpolnimo z dodatnimi omaricami, katere bomo pozneje na potovanjih tudi kar hitro zapolnili.

Ko smo določili tloris avtodoma si lahko za boljšo predstavo razporeditve prostora na osnovi skice, katero smo izrisali, po tleh v vozilu zalepimo pleskarski krep trak v velikosti površine bodočega pohištva. V pomoč nam bodo lahko tudi na grobo izrezani in zlepljeni kartoni, kateri naj bi predstavljali pohištvo. Tako bomo lahko izvedli kakšno morebitno spremembo načrta, saj se nam naša sanjska skica v praksi prostorsko morda ne bo izšla.

Vaše znanje in zbiranje informaciji lahko dopolnite s prebiranjem raznih avtodomarskih forumov (npr. SLO Caravaning, Caravaning Club Slovenije– CCS), kjer so večinoma že obdelali in rešili razno razne problematike na področju avtodomarstva, samogradenj, dodelav, homologaciji… In iz lastnih izkušenj lahko zatrjujem, da vam bodo bili pripravljeni pomagati z nasveti pri reševanju težav in česarkoli okrog avtodoma.

Če pa obvladate kakšen tuj jezik, boste na tujih straneh prav gotovo našli zelo izčrpne informacije– predvsem na nemških in angleških.

In že lahko začnemo s pripravo delovnega orodja in predelavo vozila.