Samogradnja avtodoma

Vse okoli samogradnje avtodoma in še kaj

Osnovno orodje in delovno okolje

 Naštel bom osnovno orodje s katerim bo večina del lahko opravljena. Dejansko v praksi pa kakšno orodje sploh ne pride na vrsto, in tudi manjkajoče orodje bo potrebno dokupiti. Seveda se lahko namesto vbodne žage uporablja ročno žago, ki je cenejša za nabavo in ne potrebuje elektrike, a delo je neprimerljivo lažje opravljeno z električnim kot pa s ročnim orodjem. Od vsakega posameznika je odvisno katero orodje želi uporabljati oz. katero orodje mu bolj »leži«.

1. Vbodna žaga

2. Listi za vbodno žago (les, kovina)

3. Krožna žaga

4. Kotna brusilka

5. Akumulatorski vijačnik

6. Svedri za železo(1mm—10mm; + po potrebi)

7. Vibracijski brusilnik

8. Metrsko merilo 3m

9. Kladiva

10. Pile

11. Dleta

12. Različne vijačnike

13. Klešče,

14. Olfa nož

15. Vrtalni stroj,...

 

Omembe vredno je tudi kvaliteta orodj, ki ga nabavimo. Vsekakor je dobro nameniti nekaj več denarja za orodje, katerega bomo veliko rabili. Prvič zaradi tega, ker je razlika v načinu dela (natančnost) z dobrim orodjem neprimerljivo boljša kot s tako imenovanim "No Name" orodjem. Drugič pa nam bo lahko kar hitro žal ugodnega nakupa, ker nas bo lahko že pri prvi rabi pustilo na cedilu. Hkrati pa nam bo orodje, ki nam služi skozi projekt, na koncu ostalo in lahko ga bomo rabili še naprej, npr. za prihodnji projekt ali pa za razna druga dela, ki si jih bomo omislili.

Poleg primernega orodja nam bo lahko tudi okolje, v katerem delamo, nekoliko olajša del. Neprecenljivega pomena je velika garaža ali manjša hala. Tako nismo izpostavljeni vremenu in lahko nemoteno nadaljujemo svoje delo. Tak prostor naj bi bil opremljen z zadosti veliko delovno mizo, primežem in kakšno omarico. Tudi primerna prezračevanje je priporočljivo (prah, hlapi lepil in barv,...).